КОНТАКТИ:

helavlad@yahoo.fr

elena.vladova@gmail.com

GSM: +359 (0) 888540388

Skype: evladova


  << назад към всички новини  
     
  Пишещата машина на автора на „Параграф 22“ показват на студенти в САЩ  
 


     Бюрото, настолната лампа и пишещата машина, на която писателят Джоузеф Хелър пише романа си „Параграф 22“, са изложени до 20 декември в библиотеката на Университета в Южна Каролина, САЩ. В университета се съхранява и най-голямата колекция с ръкописи на писателя.
     Бюрото и настолната лампа са дарени на университета през април тази година от съпругата на Джоузеф Хелър, Валъри. Пишещата машина също е собственост на университета от края на 90-те години на ХХ век. Вещите на Джоузеф Хелър са изложени, за да се приобщят студентите към живота на писателя, се съобщава в сайта на университета. Пресъздава се атмосферата, в която е работил един от най-известните американски писатели на ХХ век.
     Университетът в Южна Каролина купува събраните ръкописи на Хелър през 1997 година, когато писателя е още жив. Той оказва значителна подкрепа на учебното заведение, което получава повече от 150 000 страници чернови, документи, лични записки и кореспонденция, събрани за 30 години. Една от най-значителните придобивки на библиотеката се оказват първите 100 страници от вариант на черновата на романа на Хелър „Нещо се случи“ (1974) и ръкописът на „Параграф 22“.
     Валъри Хелър продължава да попълва колекцията на университета. Сред скорошните й дарения са преводи на произведения на Хелър на много европейски езици.
     Джоузеф Хелър (1923-1999) е световноизвестен с романа си „Параграф 22“, който BBC нарежда на 11-о място в списъка на 200 най-добри книги.

www.urban-mag.com

 
     

www.urban-mag.com